A bitcoin bányászok az adatközpontok közelében történő bányászattal a szén-dioxid-semlegességre törekednek

Az új szabályozás miatt a bitcoin-bányászatban részt vevő vállalatoknak bizonyítaniuk kell a szén-dioxid-semlegességet.
A Proof of Work módszerrel történő bitcoin-bányászat esetében új aggályok kezdtek felmerülni, mivel a vezetők és a befektetők nagyobb figyelmet fordítanak a környezeti, szociális és jogi tényezőkre. Sok kriptovaluta-bányász ezért a szén-dioxid-kompenzáció megvásárlásával elérhető környezetbarát gyakorlatot hangsúlyozza, bár egyesek szerint ez nem elegendő a környezetbarát bányászat biztosításához.

Kevin O’Leary kanadai vállalkozó például elmondta, hogy jellemzően olyan nyilvános bányászati vállalatokat indexel, mint a Marathon Digital Holdings, Riot Blockchain Inc. és mások. Azonban rámutatott arra, hogy amint ezek a vállalatok kijelentették a szén-dioxid-semlegességüket a szén-dioxid-kompenzáció révén, részvényeik drasztikusan csökkentek. O’Leary úgy véli, hogy az ok a szén-dioxid-kibocsátási egységek tervezett ellenőrzése miatti aggodalom. Majd hozzátette, hogy a szén-dioxid-kompenzáció nem ellenőrizhető.

Bitcoin-bányászat és adatközpontok

A szén-dioxid mentes bányászat biztosítása érdekében a bitcoin-bányászoknak az adatközpontok mellett kellene építkezniük, lehetővé téve a bányászati vállalatok számára, hogy az adatközpontokból felszabaduló többletenergiát hatékonyan használják fel a bitcoin bányászatához.

A Bizero például két évvel ezelőtt ilyen modellt valósított meg Norvégiában, ahol a vállalat infrastrukturális partnerséget alakított ki a helyi önkormányzattal, amely most a fel nem használt vízenergiát Bitcoin-bányászatra fordítja. A Bitzero fenntartható és helyi anyagokból készült fix adatközpontokat is szállít, amelyek hőgyűjtő technológiát alkalmaznak.

Ezenkívül az Argo Blockchain egy adatközpont megnyitását is tervezi Nyugat-Texasban, ahol bányászati műveleteket fog végezni. Bár az Argo nem támogatja a szén-dioxid-mentességet, a vezérigazgató szerint a vállalat célja, hogy szén-dioxid-semleges legyen. 

Ahogy az Argo és a Bizero is megújuló energiát használ bányászati tevékenységéhez, úgy mások, például az áram- és gázszolgáltatók is olyan területeken telepednek le, ahol felszabadul energia.

Az ExxonMobil energiatermelő a gázfáklyázásból származó kibocsátások csökkentésére irányuló terv részeként egy éve bányászik bitcoin csendben az észak-dakotai Bakken régióban.
Egy tipikus kút Bakken-ben nemcsak olajat, de földgázt is termel, amelyet elégetnek vagy a légkörbe bocsátják. Ahelyett, hogy a gázt elégetnék, az Exxon a Crusoe Energy-vel együttműködve azt felfogják, és a bitcoin bányászatához szükséges generátorokhoz vezetik.

Zéró szén-dioxid-kibocsátás

Míg a környezetbarát bitcoin-bányászat manapság közkedvelt téma, egyesek szerint ezek a kezdeményezések, valamint a zéró szén-dioxid-kibocsátás létfontosságúvá váltak a bányászok számára, akik a piacon akarnak maradni.

Például New York törvénybe akarja foglalni a bitcoin-bányászati műveletek korlátozását. Kazahsztánban azonban a kormány azt javasolta, hogy a kriptovaluta-bányászat üzemeltetőinek a működés megkezdése előtt be kell jelenteniük az áramfogyasztást és az elektromos hálózathoz való csatlakozásra vonatkozó „műszaki előírásokat“.

FutureMining csapat

FutureMining csapat

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email