Az Európai Parlament ellenzi a PoW tilalmat, ami hatalmas megkönnyebbülést hoz a kriptoiparnak

Az ECON-bizottság szavazásán a szabályozási kerettervezet mérsékelt változata győzött.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának tagjai hétfőn a Markets in Crypto Assets (MiCa) javaslat azon változata ellen szavaztak, amely betiltaná a proof-of-work kriptovalutákat az EU-ban. Ez hatalmas megkönnyebbülés a kriptoipar számára. 

A MiCA egy 126 cikket tartalmazó szabályozási keret, amely részletes ütemtervet tartalmaz az uniós intézmények és a tagállamok általi végrehajtáshoz. A javaslatot az Európai Bizottság 2020-ban terjesztette elő a digitális pénzügyi stratégia részeként.

A MiCA a kriptovalutákkal kapcsolatos témák széles körével foglalkozik.

A hétfői parlamenti ülés fő problémája az volt, hogy a javaslat két megszavazott változata között jelentős különbségek voltak. Az egyik változat olyan nyelvet tartalmazott, amely betiltana minden olyan kriptovaluta-műveletet, amely a proof-of-work (PoW) protokollra támaszkodik. A problémás vonal megkövetelné a devizaszolgáltatóktól, hogy részletes tervet nyújtsanak be a környezeti fenntarthatósági előírásoknak való megfelelésről.

A bitcoin (BTC) és néhány más decentralizált rendszer esetében ezeket a részleteket elvileg nem lehetne megadni, mivel nincs központi üzemeltető vagy egyéni vagy kollektív döntéshozó testület.

Ezért a javaslat ezen változatát úgy módosították, hogy megszüntessék ezt a szabályozási patthelyzetet. Ahogyan Stefan Berger, az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának tagja korábban biztosította, a problémás megfogalmazás nem jelenhet meg a végleges javaslatban.

Végül megszületett a MiCa kemény változata, de az európai parlamenti képviselők többsége nem támogatta azt. Amint arról Patrick Hansen, az Unstoppable Finance kriptovállalat stratégiai vezetője beszámolt, az ECON bizottság 32 tagja a korlátozó változat ellen szavazott, és csak 24-en szavaztak mellette. 

A MiCA enyhébb változata, amely most az uniós intézményeken keresztül fog haladni, nem tartalmazza a holttestek kitermelésének kifejezett vagy hallgatólagos tilalmát. Ehelyett arra utasítja az Európai Bizottságot, az EU legfőbb végrehajtó szervét, hogy 2025. január 1-jéig nyújtson be jogalkotási javaslatot „annak érdekében, hogy a kriptovaluta-bányászattal kapcsolatos valamennyi tevékenységet felvegyék a fenntartható finanszírozás uniós taxonómiájába“.

A MiCa következő lépése az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa által végzett háromoldalú értékelés.

FutureMining csapat

FutureMining csapat

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Chcete si nechat ujít další růst kryptoměn?

Nechcete se radši dozvědět více? 

Nechte nás na sebe kontakt a my se vám obratem ozveme.