Az Európai Parlament ellenzi a PoW tilalmat, ami hatalmas megkönnyebbülést hoz a kriptoiparnak

Az ECON-bizottság szavazásán a szabályozási kerettervezet mérsékelt változata győzött.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának tagjai hétfőn a Markets in Crypto Assets (MiCa) javaslat azon változata ellen szavaztak, amely betiltaná a proof-of-work kriptovalutákat az EU-ban. Ez hatalmas megkönnyebbülés a kriptoipar számára. 

A MiCA egy 126 cikket tartalmazó szabályozási keret, amely részletes ütemtervet tartalmaz az uniós intézmények és a tagállamok általi végrehajtáshoz. A javaslatot az Európai Bizottság 2020-ban terjesztette elő a digitális pénzügyi stratégia részeként.

A MiCA a kriptovalutákkal kapcsolatos témák széles körével foglalkozik.

A hétfői parlamenti ülés fő problémája az volt, hogy a javaslat két megszavazott változata között jelentős különbségek voltak. Az egyik változat olyan nyelvet tartalmazott, amely betiltana minden olyan kriptovaluta-műveletet, amely a proof-of-work (PoW) protokollra támaszkodik. A problémás vonal megkövetelné a devizaszolgáltatóktól, hogy részletes tervet nyújtsanak be a környezeti fenntarthatósági előírásoknak való megfelelésről.

A bitcoin (BTC) és néhány más decentralizált rendszer esetében ezeket a részleteket elvileg nem lehetne megadni, mivel nincs központi üzemeltető vagy egyéni vagy kollektív döntéshozó testület.

Ezért a javaslat ezen változatát úgy módosították, hogy megszüntessék ezt a szabályozási patthelyzetet. Ahogyan Stefan Berger, az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának tagja korábban biztosította, a problémás megfogalmazás nem jelenhet meg a végleges javaslatban.

Végül megszületett a MiCa kemény változata, de az európai parlamenti képviselők többsége nem támogatta azt. Amint arról Patrick Hansen, az Unstoppable Finance kriptovállalat stratégiai vezetője beszámolt, az ECON bizottság 32 tagja a korlátozó változat ellen szavazott, és csak 24-en szavaztak mellette. 

A MiCA enyhébb változata, amely most az uniós intézményeken keresztül fog haladni, nem tartalmazza a holttestek kitermelésének kifejezett vagy hallgatólagos tilalmát. Ehelyett arra utasítja az Európai Bizottságot, az EU legfőbb végrehajtó szervét, hogy 2025. január 1-jéig nyújtson be jogalkotási javaslatot „annak érdekében, hogy a kriptovaluta-bányászattal kapcsolatos valamennyi tevékenységet felvegyék a fenntartható finanszírozás uniós taxonómiájába“.

A MiCa következő lépése az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa által végzett háromoldalú értékelés.

FutureMining csapat

FutureMining csapat

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email