Koszovó az energiaválság miatt betiltja a bányászatot

A koszovói kormány betiltotta a kriptovaluta-bányászatot. Ennek oka az energiaválság miatt kihirdetett szükségállapot. 

Koszovó Európa egyik legszegényebb országa. Az ország energiájának több mint 40%-át importálja, és történelmének legsúlyosabb energiaválságát éli át. A háború 1999-es befejezése óta azonban a lakosok számára az áramszolgáltatás többnyire ingyenes. A válság oka a szénerőművek leállása és a magas energiaimport-árak.

A fiatal koszovóiak az életükért bányásznak

Koszovó ezért korlátozta az áramellátást, és decemberben hatvan napra szükségállapotot hirdetett. A kriptovaluta-bányászat általános tilalmának célja, amelyet sok koszovói fiatal az alacsony árak miatt folytat, a drága energia fogyasztásának csökkentése. 

A koszovói rendőrség maximálisan fokozta erőfeszítéseit, és csak egy nap alatt több mint 300 bányagépet foglalt le. Sikerült leleplezni egy sofőrt is, aki hat kriptovaluta-bányászgépet szállított 42 grafikus kártyával.

A bányászok felkutatása folytatódik 

Artane Rizvanolli, koszovói gazdasági miniszter támogatásáról biztosította a helyi rendőrséget, és kijelentette, hogy az adófizetők pénzéből megtakarított havi több tízezer euró több száz koszovói családnak jelent energiát a válság idején. Koszovóban továbbra is keresik a többi bányászt, akik nem tartják be a tilalmat, ezzel súlyosbítva az áramkimaradásokat.

A leghíresebb kriptovaluta, a bitcoin körülbelül kétszer annyi áramot fogyaszt, mint a Cseh Köztársaság egy év alatt, és ha a bitcoin egy ország lenne, akkor a 30 legnagyobb áramfogyasztó közé tartozna.

FutureMining csapat

FutureMining csapat

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Chcete si nechat ujít další růst kryptoměn?

Nechcete se radši dozvědět více? 

Nechte nás na sebe kontakt a my se vám obratem ozveme.